Ετικέτες

, , , ,

Διάβασα και εγώ πριν λίγο στο xblog.gr ένα άρθρο για ένα άλλο άρθρο από την Ελευθεροτυπία. Ο αρχικός αρθρογράφος, Μιχαηλίδης μιλούσε για τα 10 πράγματα που σκότωσε το Ίντερνετ και ο φίλος που γράφει στο xblog προσπαθεί να κάνει αντίλογο.

Ας δοκιμάσω και εγώ τον αντίλογο στα δικά του λεγόμενα.( Έχουμε και παρόμοια ηλικία με το παιδί…). Με bold τα δικά μου σχόλια. Με μπλε η απάντηση του xblog.

Το Ιντερνετ λοιπόν:

1. Κατήργησε την τέχνη της ευγενικής διαφωνίας. Μπείτε σε οποιοδήποτε μπλογκ ή πόρταλ και διαβάστε απόψεις αναγνωστών – επισκεπτών. Η επιθετικότης και η αγένεια περισσεύουν.

Ό,τι μας ενοχλεί ή μας φαίνεται αγενές με ένα κλικ μπορούμε να μην το ξαναεπισκεφθούμε. Αντίστοιχα, υπάρχουν δεκάδες ή και εκατοντάδες blogs και forums (ελάχιστα portal επιτρέπουν σχολιασμό των κειμένων τους) με εξαιρετικούς διαλόγους και ανταλλαγή απόψεων.

Εκατοντάδες blogs ή forums με καλούς διαλόγους σίγουρα δεν υπάρχουν, και αν υπάρχουν αντιστοιχούν στο 10-20 % του ελληνικού τουλάχιστον Ιντερνετ. Όσο για την ευγενική διαφωνία έχει χαθεί λόγο παιδείας του νεοέλληνα και όχι του Ιντερνετ.

2. «Εσβησε» τον σεβασμό για τον θάνατο κάθε διασήμου προσώπου. Η περίπτωση του Μάικλ Τζάκσον είναι χαρακτηριστική. Στο Twitter κυκλοφορούν μερικά από πιο κρύα και αισχρά ανέκδοτα που έχετε «ακούσει» ποτέ.

Πόσες φορές διαβάσαμε σε πρωτοσέλιδα ή στήλες εφημερίδων και σε εξώφυλλα περιοδικών ανυπόστατες φήμες και ανακριβείς πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μόνο για να πουλήσει φύλλα η εφημερίδα και τεύχη το περιοδικό;

Μα εδώ μιλάει για βλασφημίες για νεκρό, δεν μιλάει για ανυπόστατα δημοσιεύματα. Και όντως το θέμα με τον θάνατο του Τζάκσον ήταν από τις πιο εμετικές ιστορίες του ελληνικού Ιντερνετ. Διάβασα τα απίστευτα, και φαντάζομαι και εσείς…

3. «Σκότωσε» τα ολόκληρα άλμπουμ μουσικής. Κάποτε, ακούγαμε όλον τον δίσκο. Τώρα, θριαμβεύει το «σιγκλάκι». Μπαίνεις σε κάποιο μουσικό site, επιλέγεις μόνο το «χιτ», το αγοράζεις με πολύ λίγα χρήματα, και αυτό ήταν! Νομίζεις πως άκουσες την τελευταία δουλειά της Εϊμι Ουάινχαους, ας πούμε…

Ενδεχομένως να είναι έτσι, αλλά γιατί σε περίοδο οικονομικής κρίσης να πληρώσουμε 20, 30 ή και 40 ευρώ για ένα cd, από το οποίο τελικά θα «κολλήσουμε» με 1, 2 άντε 3 κομμάτια;

Όχι ενδεχομένως αλλά ακριβώς έτσι. Τα άλμπουμ λένε μια ιστορία ολόκληρη, και ας μην αξίζουν κάποια κομμάτια μια – δύο φορές πρέπει να τα ακούσεις ολόκληρα, αν θες να καταλάβεις τον καλλιτέχνη, και τι θέλει να πει με την δουλειά του. Όσο για τις τιμές μαζί σου, αλλά κατέβασε το άλμπουμ, όχι το κομμάτι.

4. Εδιωξε την «ωραία αγωνία» που είχε ένας έφηβος, καθώς έστεκε δίπλα σε ένα περίπτερο ή μπροστά στα ράφια με τα «πονηρά περιοδικά» ενός βιβλιοπωλείου να αγοράσει ένα στα μουλωχτά και σαν τον κλέφτη, τοίχο τοίχο, να απομακρυνθει για να βρεθεί όσο πιο γρήγορα μπορούσε στην… ευλογημένη του μοναξιά. Τώρα, με ένα κλικ τα έχεις όλα μπροστά σου, εύκολα. Χάθηκε το σασπένς.

Τέτοιες «αγωνίες» σε περίπτερο ή βιβλιοπωλείο ομολογώ ότι δεν έζησα. Αλήθεια, πωλούνταν ποτέ «πονηρά» περιοδικά σε βιβλιοπωλεία;

Αυτό ήταν από τις πιο ατυχές στιγμές, ασχολίαστο. Πόντος στον blogger.

5. Εξαφάνισε τη διά χειρός αλληλογραφία. Τη σκότωσε το e-mail. Μαγικό και γρήγορο, το δίχως άλλο. Ομως, δύσκολο να πιστέψεις πως θα ΄ρθει η μέρα που θα δημοσιευτούν κάποτε τα e-mails του «χι» σπουδαίου λογοτέχνη προς έναν εξίσου σπουδαίο συνάδελφό του, ερωμένη ή γυναίκα του, κλπ. Τα «γράμματα στον τάδε…» δεν θα υπάρξουν ποτέ ξανά. Δεν ταιριάζει το άπλωμα των συναισθημάτων σε ένα μέιλ.

Και είμαι τόσο ευτυχής γι΄αυτό! Ζήτημα είναι να έχω στείλει περισσότερα από 15-20 γράμματα με το ταχυδρομείο σε όλη μου τη ζωή (24 είμαι). Email, email και πάλι email. Το στέλνεις από παντού, το λαμβάνεις από παντού: Desktop PC, Laptop, Smartphone, BlackBerry, PC σε Internet Cafe.

Και εκτός ότι δεν θα βρεθούν χειρόγραφα σημειώματα του Τζάστιν στην Μπριτνευ θα έχει και κενά το σενάριο…Τι γράφουν μερικοί…

6. Χάθηκε η μνήμη. Καλό, από τη μία, γιατί πού να θυμάσαι «όλες αυτές τις πληροφορίες». Κακό, από την άλλη, γιατί με τα Wikipedia, τα Google και τα συναφή δεν χρειάζεται πια να θυμάσαι τίποτα.

Απ΄το να ψάχνω στους τόμους μιας εγκυκλοπαίδειας (που την έχω βέβαια να βρίσκεται στην βιβλιοθήκη), προτιμώ να «Googlάρω» ανά πάσα στιγμή για κάτι που ψάχνω.

Η μνήμη δεν χάθηκε, αν θες να ξέρεις πράγματα τα ξέρεις. Το μόνο που χάθηκε είναι το ψάξιμο με τις ώρες για το ποια είναι η πρωτευουσα της Μαδάγασκάρης…

7. Εκλεψε τον ελεύθερο, δημιουργικό χρόνο. Πότε ήταν η τελευταία φορά που γέμισες κάποιες άδειες ώρες σου διαβάζοντας ένα βιβλίο, κάνοντας κάποιο μερεμέτι, φτιάχνοντας τις γλάστρες στη βεράντα, ζωγραφίζοντας ένα τοπίο με τις ακουαρέλες σου; Οι ώρες που «σκοτώνουμε» πια στο Ιντερνετ, με χρήσιμο ή και άχρηστο σερφάρισμα, μας άφησαν υπόλοιπο «μηδέν».

Στο χέρι του κάθε ανθρώπου είναι να διαχειριστεί υπεύθυνα το χρόνο του. Μπορεί να μη ζωγραφίζω σε ακουαρέλα ή να περιποιούμαι τις γλάστρες του σπιτιού, ωστόσο ποτέ δεν θα πω όχι σε μία βόλτα, εκδρομή ή κάτι άλλο πιο δημιουργικό για να σερφάρω στο internet.

Αν μάθει κάποιος να χειρίζεται το ιντερνετ σωστά τότε μπορεί να γίνει και βιβλίο και μυστρί και δημιουργικό σε πολλές περισσότερες μορφές από ότι ο έξω κόσμος.

8. Πάνε και τα φωτογραφικά μας άλμπουμ. Τώρα όλες οι φωτογραφίες είναι φορτωμένες στο PC, στο laptop και, αν είσαι προνοητικός, σε CD-Rom ή και σε σκληρό δίσκο. Πόσοι φίλοι να μαζευτούν γύρω από μια μικρή οθόνη για να δουν τις φωτογραφίες «από το νησί το καλοκαίρι» ή «από την εκδρομή μας στην Ντίσνεϊλαντ»; Στιγμές, που κάποτε τις μοιραζόμασταν…

Ναι, έχω αρκετά χρόνια να εκτυπώσω φωτογραφίες. Γύρω από μια μικρή οθόνη σίγουρα δε μπορούν να μαζευτούν πολλά άτομα, μπορούμε όμως να συνδέσουμε την ψηφιακή ή το laptop στην μεγάλη τηλεόρασή μας και να δούμε άνετα φωτογραφίες και βίντεο από τις διακοπές και άλλες στιγμές.

Εύκολος πόντος, για πλάκα δηλαδή στον δημοσιογράφο. Χάθηκε η μαγεία να περιμένεις να βγουν οι φωτογραφίες, να δεις τι έβγαλες, να τις βλέπεις εσύ και να δείχνεις μία στον διπλανό και να λες «Δες…»  Κακά τα ψέματα δεν είναι το ίδιο. Άσε που οι παλιές δεν χάνονταν…

9. Πρόσβαση σε αξιόπιστες πηγές αναφοράς. Προσφέρει πολλές πληροφορίες το Ιντερνετ. Οι αξιόπιστες θέλουν ψάξιμο, γνώσεις και λογική. Οι περισσότερες από αυτές κοστίζουν, μάλιστα. Σου ζητάνε συνδρομή για να έχεις πρόσβαση. Λίγοι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν. Θέλουν τσάμπα πληροφορίες. Που δεν είναι πάντα σωστές…

Αναξιόπιστες πηγές υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα, offline και online. Να θυμίσω ότι πρόσφατα τρεις «μεγάλες» εφημερίδες μας «σέρβιραν» ως είδηση συμπεράσματα από συνάντηση Καραμανλή – Ερντογάν λίγο πριν τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, συνάντηση όμως που στην πραγματικότητα δεν έγινε ποτέ!

Δείξε μου εσύ άνθρωπε της Ελευθεροτυπίας ποιος σου ζήτησε λεφτά για πληροφορία και θα πάω πάσο. Εκτός αν είναι μυστικά του κράτους. Τι διαβάζω… Πάρε και την ιστορία με τον Ερντογάν και εύκολος πόντος για τον bloger.

10. Σεβασμός στον προσωπικό μας χώρο. Ολα είναι προσβάσιμα. Όπου και να είσαι, μπορούν να σε βρουν. Ακόμη κι όταν κοιμάσαι, δεν είσαι μόνος. Κάποιος σου στέλνει μέιλ. Κάποιος διαβάζει το βιογραφικό σου. Κάποιος βλέπει στη φωτογραφία σου πόσο πάχυνες. Κάποιος, στα σάιτς με τις fake (δηλαδή τις μονταρισμένες) φωτογραφίες, σε έχει κάνει σέξι, αποκρουστικό, μίστερ Κόσμο και ανάσκελα σε φέρετρο.

Τα account settings ή privacy settings είναι ένα κλικ μακριά για να ρυθμίσουμε ποιοι θα μας βρίσκουν και πόσο «βαθειά» πρόσβαση θα έχουν στην online παρουσία μας. Όταν κοιμάμαι, είναι προτιμότερο να μου στείλει κανείς μέιλ, απ΄το να με πάρει τηλέφωνο και να με ξυπνήσει (εκτός φυσικά αν πρόκειται για κάτι επείγον ή πολύ σημαντικό).

Κάποιος τα βλέπει όλα αυτά γιατί είναι εκεί από σένα και μόνο. Όποτε ας πρόσεχες…

Ανταναναρίβο …. η πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης…:-)

Advertisements