Ετικέτες

, , , , , , , , , ,

clipboard01-58-thumb-large

Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Μείωση των εξοπλιστικών δαπανών κατά 15% για το 2010 και 10% ανά έτος για την πενταετία 2010-15 είχε ενεκρίνει τότε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας. Όπως είχαν πει τότε, τα ποσά από τις περικοπές θα διατεθούν για άλλες κοινωνικές δραστηριότητες. Η μείωση βέβαια στις εξοπλιστικές δαπάνες αφορούσε στις προμήθειες που θα υπογραφούν μετά το 2010 και δεν αγγίζει τα τρέχοντα προγράμματα,οπότε μείωση των εξόδων όντως δεν περίμεναν. Τι άλλαξε ομως μέσα σε δύο μήνες?

Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

Προμήθεια-μαμούθ για ανταλλακτικά αεροσκαφών, ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ, υπέγραψε μέσα σε μια νύχτα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κάτω από την πίεση των τελευταίων εξελίξεων στο Αιγαίο.

Οπως «ο λύκος χαίρεται στην αναμπουμπούλα», έτσι και οι αμυντικές βιομηχανίες τρίβουν τα χέρια τους κάθε φορά που το θερμόμετρο της έντασης ανεβαίνει στο Αιγαίο.

Από την τελευταία θερμή ένταση στο Αρχιπέλαγος, προς το παρόν κερδισμένες βγαίνουν οι αμερικανικές εταιρείες που επί χρόνια προμηθεύουν ανταλλακτικά στην ελληνική πολεμική αεροπορία.

«Οι κρίσεις Ελλάδας και Τουρκίας γίνονται για να αγοράζουμε όπλα». Η διαπίστωση αυτή δεν αποτελεί εικασία, αλλά γεγονός που αποδεικνύεται με ντοκουμέντα.

Και δεν αφορά μόνον την κρίση στα Ιμια ή την προγενέστερη με το ερευνητικό πλοίο «Σισμίκ». Τα τελευταία 60 χρόνια όταν συμβαίνει να μειώνονται οι εισαγωγές όπλων, αίφνης η χώρα αντιμετωπίζει θερμό κλίμα με εντάσεις.

1. Οπως φαίνεται στην εικόνα, η είσοδος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ κατά την περίοδο του «ψυχρού πολέμου» συνοδεύτηκε από αθρόες εισαγωγές οπλικών συστημάτων, βάζοντάς την στην ατζέντα των καλύτερων πελατών της διεθνούς βιομηχανίας. Τότε, σχεδόν το σύνολο των αγορών αφορούσε αμερικανικές προμήθειες.

2.Την περίοδο πριν από τη χούντα των συνταγματαρχών οι εισαγωγές όπλων εμφανίζουν μια κατακόρυφη πτώση. Νωρίτερα η χώρα βρισκόταν στην πρώτη εικοσάδα των εισαγωγέων παγκοσμίως, αλλά περιορίζοντας τις προμήθειές της έπεσε κατά 20 έως 30 θέσεις στη λίστα της κατάταξης.

3. Τον Ιούνιο του 1974, η Τουρκία ανακοινώνει ότι το υδρογραφικό πλοίο «Τσανταρλί» πραγματοποίησε έρευνες σε τμήμα της υφαλοκρηπίδας δυτικά της Λέσβου. Ακολούθησε τον Ιούλιο η εισβολή στην Κύπρο.

4. Ενταση υπήρξε στις σχέσεις των δύο χωρών το καλοκαίρι του 1976, με την έξοδο του ερευνητικού σκάφους «Σισμίκ 1» . Ο Αν. Παπανδρέου ζήτησε δυναμική αντίδραση και ο τύπος του απέδωσε τη φράση «βυθίσατε το »Χόρα»».

5. Φθίνουσα πορεία είχαν οι αγορές εξοπλισμών την πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ. Το 1987 η Ελλάδα κατέλαβε την 72η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, τη χαμηλότερη από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 60 χρόνια. Η κρίση με το «Σισμίκ» τροφοδότησε νέες αγορές εξοπλισμών, που μας έφεραν εντυπωσιακά στις πρώτες θέσεις.

Κλιμάκωση των προκλήσεων

Η ένταση κορυφώθηκε όταν η Αγκυρα επεδίωξε την εκμετάλλευση πετρελαίων σε περιοχές του Αιγαίου που ανήκαν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ταυτόχρονα, αποφάσισε την έξοδο ερευνητικού σκάφους της στο Αιγαίο. Ο αποφασιστικός χειρισμός του Αν. Παπανδρέου οδήγησε τον Τουργκούτ Οζάλ σε αναδίπλωση.

6. Η χρονιά της κρίσης στα Ιμια αποτέλεσε άλλο ένα μικρό «διάλειμμα» στην κούρσα των εξοπλισμών. Η χώρα βρισκόταν στην 22η θέση.

7. Από το 2005 έως το 2008, οι αγορές έπεσαν και πάλι, για να βρεθούμε στις θέσεις 16 και 18 αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, στο Αιγαίο καταγράφεται κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, καθώς σημειώνονται συχνά υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποιούν εικονικούς βομβαρδισμούς.

Κοινός παρονομαστής όλων αυτών; Οι κρίσεις συνήθως άφησαν πίσω τους διπλωματικά προβλήματα, αλλά και αγορές όπλων με τεράστια δάνεια, που υποθηκεύουν την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών.

Διαβάζοντας αυτό καταλαβαίνουμε εύκολα την άποψη που έχουν για μας στο εξωτερικό,αλλά και γινόμαστε γνώστες της άποψης που έχουν για εμάς οι πολιτικοί μας.Καληνύχτα Ελλάδα.

Advertisements